COVID 19, Γαστροσκόπηση και Κολονοσκόπηση: αυτά ισχύουν

Ένα από τα πράγματα που έχουμε στερηθεί τις δύσκολες τούτες ώρες είναι και η πρόσβαση μας στις ενδοσκοπικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση). Ας δούμε γιατί.


Ο ιός αφορά κυρίως την αναπνευστική οδό και μεταδίδεται με σταγονίδια. Όμως μετάδοση μεσω της στοματο- πρωκτικής οδού είναι πιθανή, καθώς ο ιός έχει ανιχνευτεί στα κόπρανα ασθενών. Κατά τις ενδοσκοπήσεις ( γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση) υπάρχει πολύ μικρή απόσταση (λίγα εκατοστά) μεταξύ του ασθενούς και του προσωπικού (ιατρός- νοσηλεύτρια), γεγονός που καθιστά την επικοινωνία στενότατη επαφή, καθώς απόσταση ασφαλείας θεωρείται αυτή των 2 μέτρων. Σταγονίδια και εκκρίσεις κατά την γαστροσκόπηση και κοπρανώδες περιεχόμενο κατά την κολονοσκόπηση είναι δεδομένο ότι υπάρχουν σε κάθε πράξη. Επομένως κάθε ενδοσκοπηση αποτελεί ιδανική συνθήκη μετάδοσης του ιού.

Θεωρητικά τα μέτρα προστασίας μας καλύπτουν, όμως πρακτικά έχουμε δει παγκοσμίως πλήθος επαγγελματιών υγείας να νοσεί. Αυτός βέβαια είναι ένας κίνδυνος που όλοι οι λειτουργοί υγείας έχουμε αποδεχθεί και αγκαλιάσει με όλη τη δύναμη της ψυχής μας από τη στιγμή που ξεκινάμε την πορεία μας στον χώρο της υγείας.

Κίνητρο είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και την υγεία του. Στα πλαίσια αυτής της αγάπης είναι και το κύριο μέλημα για την προστασία των ασθενών μας. Επομένως το θέμα δεν είναι να φυλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά τους ασθενείς μας. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο εχθρός είναι αόρατος. Υπάρχει σε αυτούς που νοσούν, αλλά και σε αυτούς που φαίνονται απόλυτα υγιείς . Μπορεί το προσωπικό να κολλήσει από έναν «υγιή» εξεταζόμενο και να το μεταφέρει στο υπόλοιπο προσωπικό, στους ασθενείς του και στην κοινωνία. Και αντιστρόφως ενας «υγιής» επαγγελματίας υγείας μπορεί να το μεταφέρει σε έναν εξεταζόμενο που είναι πραγματικά υγιής. Η ενδοσκόπηση θεωρείται εξέταση υψηλού κινδύνου.

Επομένως ειναι σημαντικό να περιορίζουμε τη στενή επαφή της ενδοσκόπησης μόνο όταν αυτή κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Οι νεότερες οδηγίες από τους ειδικούς σε όλον τον κόσμο

Με βάση αυτόν τον συλλογισμό έχουν εκδοθεί οδηγίες που αφορούν τις ενδοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ESGE), την Βρετανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (BSG), την Αμερικάνικη Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA), του ΕΟΔΥ, των Centre of Disease Control (USA) και European Centre for Disease Prevention and Controloc (European Union) και την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία αναβάλλονται όλες οι ενδοσκοπήσεις επιτήρησης και διάγνωσης.

Αναβάλλονται εξετάσεις σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett, με ατροφική γαστρίτιδα, με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Εντεροπάθεια, με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, με πολυπεκτομή ή χειρουργική εκτομή καρκίνου παχέος εντέρου, με ανάγκη ελέγχου για καρκίνο οισοφάγου- στομάχου- παχέος εντέρου, με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο και δυσπεψία. Διενεργούνται οι ενδοσκοπήσεις σε περιπτώσεις ξένων σωμάτων στον οισοφάγο και σε αιμορραγίες επικίνδυνες για τη ζωή.

Η ανάγκη ενδοσκόπησης σε συμπτωματικούς ασθενείς εξατομικεύεται

Όταν έχουμε πρόβλημα, επικοινωνούμε με τον ιατρό μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες του και μένουμε ασφαλείς. Εξασφαλίζουμε την δική μας ακεραιότητα και των ανθρώπων που αγαπούμε. Γεροί να είμαστε, μπορούμε να βάλουμε οριστική διάγνωση και να κάνουμε την απαιτούμενη πρόληψη αργότερα, όταν ο κίνδυνος θα είναι πίσω μας.

Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, μένουμε υγιείς και ασφαλείς.

Για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες επικοινωνήστε με την Μαρία Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγο στο 210 4616033 & 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www . peptocare . gr

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951