Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: H διατροφή που μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι άλλωστε γνωστό πως τα επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα, εκτός των άλλων, είναι υπεύθυνα και για το ενδοηπατικό λίπος.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως η χορτοφαγική μεσογειακή διατροφή μειώνει το λίπος στο ήπαρ, περισσότερο από άλλα είδη υγιεινής διατροφής και περιορίζει στο μισό τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από κλινική δοκιμή παρεμβάσεων, υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Ben-Gurion University of the Negev (BGU) και διεθνή ομάδα επιστημόνων, και δημοσιεύθηκαν στο Gut.

«Η ερευνητική μας ομάδα και άλλοι επιστήμονες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αποδείξει μέσω αυστηρών τυχαιοποιημένων δοκιμών ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υγιεινή. Τώρα, βελτιώσαμε αυτή τη διατροφή και ανακαλύψαμε στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν δραστικές αλλαγές στο ηπατικό λίπος και άλλους σημαντικούς παράγοντες υγείας», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Iris Shai, επιδημιολόγος στο BGU και αναπληρώτρια λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Γιατί η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη;

H νόσος συγκαταλέγεται σήμερα σε μια από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας. Μπορεί κάποια ποσότητα λίπους να θεωρείται φυσιολογική στο ήπαρ, αλλά το υπερβολικό λίπος (άνω του 5%) οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και μειωμένη ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος και μικροβιακή ανισορροπία. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο και οι ειδικοί συστήνουν άμεσα αλλαγή στη διατροφή και απώλεια βάρους, περιορισμό του αλκοόλ και τακτική άσκηση.

Η διατροφική-MRI κλινική δοκιμή (με το όνομα “Direct-Plus”) είναι η πρώτη που αναπτύσσει και εξετάζει ένα νέο είδος μεσογειακής διατροφής με βάση τα πράσινα τρόφιμα. Η τροποποιημένη αυτή μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, περιλαμβάνει ημερήσια πρόσληψη καρυδιών (28 γρ) και λιγότερο επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Επίσης, είναι εμπλουτισμένη με πράσινα συστατικά και υψηλή σε πολυφαινόλες, μεταξύ των οποίων τρεις έως τέσσερις κούπες πράσινου τσαγιού/ημέρα και 100 γρ. του φυτού Mankai σε μορφή ροφήματος, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, B12, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες.

«Η αντιμετώπιση αυτής της κοινής ηπατικής νόσου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής μπορεί να προωθήσει μια πιο αποτελεσματική διατροφική στρατηγική. Αυτή η κλινική δοκιμή αναδεικνύει ένα αποτελεσματικό διατροφικό εργαλείο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, πέρα από την απώλεια βάρους», εξηγεί ο Δρ. Anat Yaskolka-Meir, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Οι δοκιμές και τα αποτελέσματά τους

Η 18μηνη δοκιμή περιελάβανε 294 εργαζόμενους άνω των 50 ετών με κοιλιακή παχυσαρκία, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, αυτή της γενικά υγιεινής διατροφής, της μεσογειακής διατροφής και της πράσινης μεσογειακής διατροφής. Εκτός από τη διατροφή, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα πρόγραμμα σωματική άσκησης με δωρεάν συνδρομή σε γυμναστήριο, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις MRI για να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής αναλογία του πλεονάζοντος ενδοηπατικού λίπους, πριν και μετά τη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε είδος διατροφής οδηγούσε σε μείωση του ηπατικού λίπους. Η πράσινη μεσογειακή διατροφή, όμως, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση (39%), συγκριτικά με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (20%) και τις γενικά υγιεινές διατροφικές συστάσεις (12%). Τα αποτελέσματα παρέμειναν κλινικά σημαντικά και μετά την προσαρμογή των παραγόντων στην απώλεια βάρους. Η επικράτηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος έπεσε από το 62% στο 31,5% στην ομάδα της πράσινης μεσογειακής διατροφής, στο 47,9% στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής και στο 54,8% στην ομάδα της γενικά υγιεινής διατροφής.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πρόσληψη καρυδιών και Mankai και η λιγότερη πρόσληψη κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος παρουσίασαν σημαντική σχέση με την έκταση της απώλειας ηπατικού λίπους, μετά και τον έλεγχο για άλλες μεταβλητές. Και οι δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής είχαν σημαντικά υψηλότερα συνολικά επίπεδα πολυφαινολών στο πλάσμα του αίματός τους, ενώ οι περισσότερες εντοπίστηκαν στην ομάδα της πράσινης μεσογειακής διατροφής.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η επίδραση των πολυφαινολών και η μείωση του κόκκινου κρέατος παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του ηπατικού λίπους.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το λιπώδες ήπαρ, η Γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα είναι πάντα στη διάθεσή σας.
Επικοινωνήστε μαζί της στα 210-4616033, 216-8002951 για ό,τι σας απασχολεί.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951