Έρευνα: Πώς συνδέεται η όρεξη με το υγιές πεπτικό σύστημα στους άνω των 60;

Νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το πεπτικό σύστημα έρχονται στο φως μέσα από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο “Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle”, η οποία ερευνά τον ρόλο της όρεξης ως ένδειξη για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Southampton, υποστηρίζουν πως η καλή ή κακή όρεξη αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την υγεία του πεπτικού συστήματος στους ενήλικες 60 ετών.

Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ισάριθμες ομάδες εθελοντών ηλικίας 60 ετών και άνω με καλή και κακή όρεξη, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την όρεξή τους. Οι δύο ομάδες επιλέχθηκαν με αντιστοιχία ηλικίας, δείκτη μάζας σώματος, πρόσληψης θερμίδων, λήψης αντιβιοτικών και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εντερικό μικροβίωμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν, οι συμμετέχοντες με μειωμένη όρεξη είχαν μικρότερο εύρος στην ποικιλία μικροοργανισμών στο έντερό τους σε αντίθεση με όσους χαρακτηρίζονταν από υγιή όρεξη, για τους οποίους η μελέτη έδειξε επιπρόσθετα πως τα είδη εντερικών μικροβίων σχετίζονταν με διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και λαχανικά.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα αφορούσε τη δύναμη και κινητικότητα των μυών των συμμετεχόντων. Η αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης σε ζεύγη διδύμων κατά τους κλινικούς ελέγχους έδειξε χειρότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη αδυναμία για την ομάδα με τη φτωχότερη όρεξη.

Η ερευνήτρια Δρ Natalie Cox από το Πανεπιστήμιο του Southampton σχολίασε σχετικά «η μειωμένη όρεξη οδηγεί σταδιακά στην ελλιπή σίτιση και την απώλεια σωματικού βάρους, με συνέπεια τη μείωση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Γνωρίζουμε ακόμη από παλαιότερες έρευνες ότι η κακή όρεξη συνδέεται με την απώλεια μυϊκής δύναμης ανεξαρτήτως σωματικού βάρους».

Η Δρ Cox επεσήμανε ακόμα την ανάγκη μελετών που θα αναδείξουν τους ακριβείς τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ όρεξης, εντερικού μικροβιώματος και μυϊκής λειτουργίας, με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών προς αποφυγή απώλειας της μυϊκής μάζας και κινητικότητας, ζητήματα που αφορούν πολλούς ηλικιωμένους και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Για κάθε πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, απευθυνθείτε στην Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα για διάγνωση και θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί της στα 210-4616033, 216-8002951 για ό,τι σας απασχολεί.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951