Έρευνα: Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται με αυτές τις μορφές καρκίνου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη παλινδρόμηση-μετακίνηση προς τα επάνω του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης είναι οι καούρες, το κάψιμο στο στήθος, η όξινη αναγούλα και γενικώς η δυσκολία στην κάθοδο της τροφής.

Η αιτία πίσω από την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης δεν είναι γνωστή και συγκεκριμένη. Συνήθως υπάρχει διαταραχή στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα-πρόκειται για τον μυ στην ένωση του οισοφάγου με το στομάχι που λειτουργεί σαν βαλβίδα, δηλ. ανοίγει την ώρα που κατεβαίνουν οι τροφές.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται από τον γαστρεντερολόγο καθώς συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου, με βάση στοιχεία από Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι πληροφορίες της έρευνας

Πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν 'Αμπνετ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς το ένα τέταρτο (24%) είχαν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε βάθος 16 ετών, 931 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 οισοφαγικό καρκίνωμα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, άσχετα με το φύλο τους, αν ήταν καπνιστές ή πόσο αλκοόλ έπιναν. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου - δηλαδή ένα στα έξι- σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε ο 'Αμπνετ.

Η επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Aν κάποιο από τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος σας ταλαιπωρεί, απευθυνθείτε στη Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα για  έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα 210-4616033, 216-8002951 για ό,τι σας απασχολεί.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951