Διατροφή & εντερικό μικροβίωμα: Ποια είναι η συσχέτιση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μια διατροφή που επιδρά αρνητικά στην καλή λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο «JAMA Network Open».

Η διατροφική ρουτίνα που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, κατεργασμένων προϊόντων  και άλλα τρόφιμα όπως τηγανητά και αναψυκτικά, συνδυαστικά με τη χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό κατά 27%, αναφέρουν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας και άλλες τροφές με πολλά λιπαρά και πρωτεΐνη που περιέχουν διατροφικά θειώδη, ενισχύουν την παραγωγή βακτηρίων που τα μεταβολίζουν ή τα μετατρέπουν σε ενέργεια για τον οργανισμό. Αυτοί οι μεταβολίτες που γίνονται μέρος του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο ορθό.

O Dr. Andrew T. Chan που συμμετέχει στη μελέτη δήλωσε επίσης πως υπάρχουν ήδη έρευνες που έδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου και πώς η επίδραση αυτών των τροφών στο εντερικό μικροβίωμα συνδέεται με αυτή την παραδοχή.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έμαθαν επιπλέον είναι η αιτία που αυτές οι τροφές μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρκίνο παχέος εντέρου -είναι λόγω της επίδρασης στο μικροβίωμα.

Τα στοιχεία της έρευνας και ο ρόλος των μεταβολιτών

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 210.000 ενηλίκων , από τους οποίους 3.200 από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου. Σε περίπου 500 συμμετέχοντες (300 άντρες) εξέτασαν την επίδραση της μικροβιακής διατροφής που αποτελείται από κατανάλωση ροφημάτων με λίγες θερμίδες, τηγανιτές πατάτες, κόκκινο και κατεργασμένο κρέας. Όσοι τρέφονταν με αυτόν τον τρόπο, έτρωγαν επίσης χαμηλότερες ποσότητες φρούτων, κίτρινων λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων, φυλλωδών λαχανικών και σταυρανθών.

Το διατροφικό περιεχόμενο των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε με ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών. Αφού έγινε το γενετικό προφίλ του εντερικού μικροβιώματος, οι ερευνητές εντόπισαν 43 βακτήρια που μεταβολίζουν θείο. Η παρουσία αυτών των βακτηρίων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, απέδειξαν τα στοιχεία.

Καμία τροφή δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται ως προς την αποκλειστική αιτία της καρκινογένεσης στο παχύ έντερο, ωστόσο τα ευρήματα απέδειξαν πως η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν στην πρόληψη αυτών των καρκίνων.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951