Δυσφαγία - δυσκαταποσία

Η δυσφαγία – δυσκαταποσία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη δυσκολία στη διέλευση των τροφών από το στόμα στο στομάχι. Μερικές φορές  προκαλείται όταν κάποιος τρώει γρήγορα και δεν μασάει καλά την τροφή που λαμβάνει. Ενδεχομένως όμως να υπάρχει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος- βήχας στην κατάποση, κόμπος στο λαιμό, υπερέκκριση σιέλου, βράγχος φωνής, οπισθοστερνικό καύσος, αναγωγές, απώλεια βάρους.

Με τον όρο δυσκαταποσία εννοούμε τη δυσκολία κατάποσης, μεταφοράς της τροφής από το στόμα στον οισοφάγο. Συνήθως οφείλεται σε αδυναμία συνεργασίας των μυών της περιοχής και αφορά νευρολογικά νοσήματα, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με τον όρο δυσφαγία εννοούμε την αδυναμία καθόδου της τροφής από τον οισοφάγο στο στόμαχο μετά την κατάποση. Η τροφή «σκαλώνει» στο στέρνο και δεν «κατεβαίνει». Μπορεί να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, καρκίνο του οισοφάγου, αλλά και κινητικές διαταραχές του οισοφάγου, όπως αχαλασία, ή συστηματικά νοσήματα, όπως το σκληρόδερμα.

Η κύρια εξέταση για τη διάγνωση είναι η γαστροσκόπηση και ακολούθως, αν χρειαστεί, διάβαση/μανομετρία/ εμπεδησιομετρία οισοφάγου.

Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τροποποίηση διατροφικών συνηθειών, φαρμακευτική αγωγή και ενδοσκοπική επέμβαση όπου και αν αυτή χρειάζεται.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951