Έρευνα: H υγιεινή τροφή που βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου

Η διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας μας και κάθε επιλογή αποτυπώνεται στην κατάσταση του οργανισμού μας, άμεσα ή έμμεσα. Αποδεδειγμένα υπάρχουν τροφές που ευνοούν το πεπτικό μας σύστημα και άλλες που το επιβαρύνουν σημαντικά, όπως π.χ τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst με επικεφαλής τον διατροφολόγο Zhenhua Liu, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας μελέτησε εκτενώς τον θετικό αντίκτυπο που έχει στη διατροφή μας η κατανάλωση μανιταριών. Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας της έρευνας έγκειται στη συμβολή των μανιταριών στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου και πώς θα μπορούσαν να θωρακίσουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν λόγω της διατροφής δυτικού τύπου, όπως η παχυσαρκία, o σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα αποξηραμένα μανιτάρια ποικιλίας πλευρώτους είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συνήθως λείπουν από τη δυτικού τύπου διατροφή, όπως οι φυτικές ίνες και βιταμίνη D. Τα θρεπτικά αυτά καθιστούν τα μανιτάρια μια ιδανική διατροφική επιλογή για την υγεία του εντέρου. H μελέτη δεν σταματά σε αυτά τα πρωταρχικά συμπεράσματα αλλά θα εμβαθύνει περισσότερο, εξετάζοντας τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που θεωρούνται ευεργετικοί για το έντερο. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst θα εξετάσει την αλληλεπίδραση του μανιταριού με το βακτήριο Turicibacter που σχετίζεται με την εντερική δυσλειτουργία που προκαλεί μια δυτικού τύπου διατροφή και την ενδεχόμενη επίδραση στην αναμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα μελετά επιστάμενα τον ρόλο της διατροφής στο αποτύπωμα της δημόσιας υγείας καθώς αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα στον τρόπο ζωής, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών.

«Η εντερική δυσλειτουργία θεωρείται ότι είναι ένας από τους υποκείμενους μηχανισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή δυτικού τύπου», σχολιάζει σχετικά ο δρ. Liu.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα του πεπτικού, κάθε αλλαγή στη διατροφή καλό είναι να γίνεται υπό επίβλεψη ειδικού καθώς κάθε ασθενής είναι μια μοναδική περίπτωση. Για κάθε σχετικό πρόβλημα μπορείτε να  απευθυνθείτε στη Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα στα 210-4616033, 216-8002951.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951