Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια απειλή για ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Έχει διαπιστωθεί πως νοσούν πια και άτομα νεαρότερης ηλικίας,  σε σχέση με το παρελθόν. Η αυξητική αυτή τάση ανησυχεί τους ειδικούς που μελετούν διαρκώς όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως.

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα και σακχαρούχα ποτά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πολλά ακόμη ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 24-28 έτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σημειώθηκαν 3.216 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η διατροφή ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για την επεξήγηση αυτών των δεδομένων και πως τα υπερεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα γεύματα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα δεδομένα για γυναίκες και άνδρες

Αποδείχτηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Όσο για τους άνδρες όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα σακχαρούχα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υπερ-επεξεργαμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις ΗΠΑ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης: «Η υψηλή κατανάλωση  υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποκατηγοριών  υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε άνδρες και γυναίκες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal».

Αν κάποιο από τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος σας ταλαιπωρεί, απευθυνθείτε στη Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα για  έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα 210-4616033, 216-8002951.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση

Επικοινωνήστε μαζί μας

rantevou

Η γαστρεντερολόγος Μαρία Σκλάβαινα σας περιμένει στα δύο ιατρεία της, σε Αθήνα και Δραπετσώνα. Σκοπός μας είναι να σας υποδεχτούμε σ’ ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που θα κάνει άνετη και ξεκούραστη την αναμονή αλλά και την εξέτασή σας. Ο ασθενής παραμένει πάντα στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας και πρωταρχικό μέλημα είναι πάντα η αποτελεσματική θεραπεία κάθε προβλήματος.

Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα, Πειραιάς
Τηλ.: 210-4616033

Καρύστου 3 Αμπελόκηποι
Τηλ.: 216 8002951